Електраните во Западен Балкан предизвикале речиси 19.000 смртни случаи во Европа

Загадувањето од електраните на јаглен во земјите од Западен Балкан предизвикале речиси 19.000 смртни случаи во Европа во последните три години, јавува „Евроњуз“.

Половина од смртните случаи биле во земјите на Европската Унија, вклучувајќи ги Италија, Романија и Унгарија, се наведува во извештајот на „CEE Bankwatch Network“ и Центарот за истражување на енергија и чист воздух.

Загадувањето доаѓа од електрани во Србија, Косово, Босна и Херцеговина, Северна Македонија и Црна Гора, кои ги надминуваат нивните законски ограничувања за загадување или законските ограничувања на работното време.

Авторите на истражувањето тврдат дека заедно со здравствените трошоци, ЕУ исто така носи „дел од одговорноста“, бидејќи е нето-увозник на електрична енергија од овој регион.

Иако електричната енергија што ја увезува сочинува само мал дел од вкупната потрошувачка на енергија, производството на електрична енергија во овие електрани сепак може да биде исклучително тежок загадувач.

Истражувачите користеа методологија изградена врз основа на научни студии за да го пресметаат зголемувањето на ризикот од смрт кога загадувањето на воздухот се зголемува до одредено ниво.

Со проектирање што ќе се случи доколку се отстранат емисиите на јаглен од една област, тие го комбинираа ова со податоците за населението и податоци на ниво на земја за да го пресметаат бројот на смртни случаи што се припишуваат на емисиите на јаглен.

Во извештајот се наведува дека од смртните случаи, 10.800 биле во земјите на ЕУ. Околу 30 отсто, односно 6.500 во Западен Балкан, а остатокот во соседните земји надвор од ЕУ.