Две слики од 17 век пронајдени во германска постојка крај автопат, полицијата бара информации од јавноста

Германската полиција апелираше за подетални информации од јавноста откако беа откриени две слики од 17 век во постојка за одмор на автопат, објави Гардијан.

Полицијата соопшти дека 64-годишен маж минатиот месец ги пронашол сликите правени со масло на постојката за одмор во близина на Оренбах, во централна Германија. Подоцна тој ги предал на полицијата во западниот град Келн.

„Првичната проценка на експерт за уметност вели дека двете врамени слики се оригинални“, соопшти локалната полиција.

Едниот е автопортрет на Пјетро Белоти (1625-1700) на кој се гледа како италијанскиот уметник се смее и датира некаде од 1665 година. Другиот е портрет на момче од холандскиот уметник Самуел ван Хогстратен (1627-1678), непознат датум.

Хогстратен бил студент на Рембрант во Амстердам и најпознат по своите експерименти со перспектива, според лондонската Национална галерија.

Роден е во Дордрехт, но работеше и во Хаг, Виена, Рим и Лондон. Неговиот „Вовед во средното училиште за сликарство“, објавен по неговата смрт, се смета за вреден увид во гледиштата на Рембрант за сликарството.

Помалку е познато за Белоти, но според Галерија Канесо од Швајцарија, тој работел за истакнати семејства во Венеција, како и Фердинанд Марија, избирачот на Баварија и за гувернерот на Милано.