Документарецот за концертот на Влатко Стефановски во „Лисински“ и оскаровецот „Уште една тура“ во Кинотека

Кинотеката на Северна Македонија најавува филмска жетва во „златниот“ месец јули:

„Што би можеле да правиме кога ќе дојде златниот месец? Во тој златен месец („златец“) – според архаичниот народен и старословенски говор – или јули, како што стандардно се употребува последниве 100 и кусур години, може да се прави буквално сè. Денот е доволно долг да го исполните со сите замислени активности, а вечерите се долно топли за да одгледате убав филм во нашето летно кино“, велат од Кинотеката.

Програмата започнува на 1 јули со документарниот музички филм ВЛАТКО СТЕФАНОВСКИ ВО ЖИВО ВО „ЛИСИНСКИ“ во продукција на загрепската „Кроација рекордс“ и секој четврток до крајот на месецот под насловот МУЗИЧКИ ЧЕТВРТОЦИ НА „КРОАЦИЈА РЕКОРДС“ ВО КИНОТЕКА публиката ќе има можност да погледне музички документарци од оваа куќа.

Во текот на месецот на програмата е и оскаровецот УШТЕ ЕДНА ТУРА (Druk / Another Round) на Томас Винтерберг и еден од најдобрите европски филмови сезонава, ШАРЛАТАН (Charlatan) на Агњешка Холанд. Публиката ќе може да го погледне и шедскиот филм КОЛКУ БОРОВИНКИ ИМА ВО СВЕТОТ? (Hur många lingon finns det i världen) на Лена Копел, кој го открива хоризонтот на кој се лицата со попреченост.

Од 9 до 14 јули летното кино ќе биде домаќин на програмата на КАФЕ КИНО на СКОПСКО ЛЕТО, а потоа следува насловот СИТЕ ПРОТИВ СИТЕ (Vsi proti vsem / All Against All) на словенечкиот режисер Андреј Кошак, филм со македонско малцинско продукциско учество.

Целосната програма може да ја погледнете на следниов ЛИНК.