Барбадос станува република, кралицата Елизабета ќе биде заменета од гувернерка

Барбадос се подготвува да ги прекине врските со британската монархија, но наследството од неговото понекогаш брутално колонијално минато и влијанието на пандемијата врз туризмот се големи предизвици за карипскиот остров, кој ќе стане најновата република во светот.

Познат по своите плажи и љубовта кон крикетот, Барбадос оваа недела ќе ја замени кралицата Елизабета Втора со нејзиниот сегашен претставник, генералната гувернерка Сандра Мејсон.

Церемониите од понеделник до вторник вклучуваат воени паради и прослави по повод претседателската инаугурација на Сандра Мејсон.

Почетокот на новата ера предизвика дебата меѓу населението од 285.000 луѓе за вековното британско влијание, вклучително и повеќе од 200-годишното ропство до 1834 година. Барбадос ја стекна својата конечна независност во 1966 година.