Аудио-интервју со Лидија Димковска, авторка на „Единствен матичен број“ кој е Роман на годината 2023

„Единствен матичен број“ ја доби наградата „Роман на годината“ за 2023, која по јубилеен 25 пат ја додели Фондацијата „Славко Јаневски“. Во интервју со писателката Лидија Димковска разговараме за процесот на пишување на романот, градењето на книжевните ликови и слоевитоста што ја содржи текстот.

„Кога почнав да го пишувам романот, можеби некој ќе ми речеше ‘кого ќе го интересира тоа кипарско прашање во Македонија?’ и ‘Зошто некого воопшто би го интересирало?’. Меѓутоа, јас тоа прашање го имав во себе. Тоа беше мојата опсесија, и морав да го напишам романот, којшто сепак не е кипарски роман, го засега и прашањето на македонското семесјтво и на македонската реалност“, вели Димковска.

Во продложение слушнете го целиот разговор.