25. издание на Интернационалниот фестивал на монодрама во Битола

Од 25 до 31 мај во НУ Центар за култура во Битола ќе се одржи 25. издание на Интернационалниот фестивал на монодрама под мотото „Таму каде што сенките се среќаваат со рефлекторите, слободата ја пронаоѓа својата сцена“.

Во прилог е програмата на фестивалот

сабота (25 мај)

    20.00 – Свечено отворање на Фестивалот

Голема Сала на НУ Центар за култура Битола

Продукција Артивити Скопје

 ГЛУМЦИТЕ ПЕАТ

Режисер: Дејан Пројковски

Диригент: Љупчо Мирковски

Аранжмани: Бобан Мирковски

 недела (26 мај)

Мала сала

18ч. Промоција на Монографијата 

25 години Интернационален фестивал на монодрама, Битола

и Книга на монодрами ,наградени текстови по распишан конкурс 

20.00 Голема Сцена на НУ Центар за култура

Самостојна продукција и Сојуз на уметници Војводина

Нови Сад,Србија

„БЕЗ ОТКАЖУВАЊЕ“ 

авторски проект и актер: Марија Меденица

21.30 Нова Сцена

Продукција Здравко Стојмиров и НТБ Битола       

 „ФЕТИШИСТ“ по Мишел Турние

режија и актер: Здравко Стојмиров    

 понеделник (27 мај)

20.00 Нова Сцена

 Спам Студио,Софија-Бугарија

„КУЧЕНЦЕТО СЕ НАСМЕА“ по романот „Прашај ја прашината“ од од Џон Фанте

 режија: Ана Батева

актер: Севар Иванов

21.30 Голема Сцена на НУ Центар за култура

Театар Painted Bird, Истанбул, Турција

„КУЌАТА НА НОРА “ од Хенрик Ибзен

актер: Седа Елхан

 вторник (28 мај)

20.00 Нова Сцена

Театар 1+1=1 Театарска Компанија, Атина Грција

 „МЕДЕЈА-Црвена Празнина по мотиви од Еврипид

драматизација и режија: Софија Дионисопулу

актер: Деспина Сарафеиду

21,30 Сцена на Голема Сала

ОХО Продукција,Скопје Македонија

Продуцент: Пеце Талески

„СИТЕ НАЈУБАВИ РАБОТИ“ според мотиви од Данкан Мекмилан

 режија: Дејан Пројковски

актер: Иван Ангелов

среда (29 мај)

20.00 Нова Сцена

Културен Центар ,Јереван ,Ерменија

 „ДОН КИХОТ“ од Мигуел де Сервантес

ежисер: Маријана Фринијан

актер: Арам Хованисјан

21,30ч. Голема Сцена на Центар за култура 

 Руски Драмски Театар ,Костанај , Казахстан

 „КОЈ ГО ЗНАЕ ЕДНИОТ“ по мотиви од Бригит Швајгер

режија: Дина Зумбаева

актер: Јулија Кудрјашова

четврток (30 мај)

20ч Нова Сцена

Театарска Дружина ЕМА ,Загреб, Хрватска

„БУКАЧА“ по романот од Мартина Млинаревиќ

режисер и актер: Теа Шимиќ

21.30ч. Голема сала на Центар за култура

 Фуџарах, ОАЕ

СВЕЌАТА

писател и режисер Ахмед Абдулах Рашид

актер Абдула Маасуд

петок (31 мај)

19.00 Сала на НУ Народен Театар,Битола0

Свечено затворање и доделување на наградите

претстава во чест на наградените

Драмски Театар, Скопје

 „ЧУДНА СЛУЧКА СО КУЧЕТО ВО НОЌТА“

 Автор: Сајмон Стивенс

Драматург: Александра Бошковска

Режија: Зоја Бузалкова