ЗНМ и СЕММ: Го осудуваме стигматизирачкиот и омаловажувачки пристап на Апасиев кон новинарите

Здружението на новинари на Македонија (ЗНМ) и Советот за етика во медиумите на Македонија (СЕММ) го осудуваат непристојниот и груб однос на пратеникот Димитар Апасиев кон новинарите кој, како што велат, се служи се со стигматизирачки и дискриминаторен говор и нарекувајќи ги новинарите „проститутки“, во знак на незадоволство за начинот на којшто известуваат од меѓувладината конференција во Брисел.

„Со самото тоа, како актуелен пратеник и лидер на политичка партија, негативно влијае врз слободата на изразување и квалитет на јавната дебата. Со своите вчерашни јавни изјави на социјалната мрежа Фејсбук, Апасиев демонстрира пример на тоа како јавна личност не треба да комуницира со новинарите и јавноста воопшто“, се наведува во реакцијата.

Од Здружението посочуваат дека ова не е првпат Апасиев да се служи со ваков говор и да има арогантен однос кон новинарите.

„Со тоа директно го крши и Кодексот на етичко однесување на пратениците, според којшто во член 6 се наведува дека „пратеникот е должен при извршување на функцијата да се однесува со особено внимание и почитување на личноста и угледот на секој поединец“, истовремено мотивирајќи и други партиски приврзаници, но и други поединци и групи во општеството, на истиот начин да се постават кон новинарите“, стои во реакцијата.

Од ЗНМ и СЕММ апелираат дека со ваквиот говор и настап е возможно да се поттикне насилство кон новинарите, што е, како што поентираат, апсолутно спротивно со законот, за што одговорност имаат и институциите на системот.