ЗНМ го осудува палењето на автомобилот на новинарот Тричковски

Два дена откако новинарот Бранко Тричковски објави дека непознати сторители му го запалиле џипот, Здружението на новинари на Македонија излезе со реакција и осуда на насилниот чин.

„ЗНМ најостро го осудува палењето на возилото на новинарот Бранко Тричковски и бара надлежните државни институции веднаш да ги најдат сторителите и најостро да ги казнат.
Уништување на имотот на новинарот Тричковски има за цел да внесе страв и несигурност меѓу новинарите. Овој вандалски чин насочен кон колегата Тричковски е продожување на политиката на неказнување на насилстовото против новинарите.

ЗНМ од 2011 година до сега регистрираше 17 инциденти во кој новинарите се жртви и досега ниеден од нив нема судска разрешница.
Ова несанкционирање само ги охрабрува напаѓачите да продолжат со ваквото однесување и надлежните институции ги става во улога на соучесник.

Дали е потребно да се загрози животот на некој новинар, надлежните институции сериозно да ги сфатат овие закани. Во Македонија слободата на изразување е загарантирана со Устав а надлежните институции се должни да го заштитат ова право“, стои во соопштението на ЗНМ.