ЗНМ: Ги осудуваме заканите врз екипата на ТВ21 од блиски роднини на градоначалничката на Арачиново

Здружението на новинарите на Македонија (ЗНМ) остро го осудува нападот врз новинарот и снимателот на ТВ21 од, како што велат, блиски роднини на градоначалничката на Арачиново, Миликије Халими од СДСМ.

ЗНМ потенцира дека вчера, откако екипата на ТВ21 снимила прилог во врска со поплаките на жителите на оваа општина за лошата инфраструктура, роднини на градоначалничката Халими упатиле вербални закани кон телевизиската екипа дека ќе им ја искршат камерата и барале снимките да бидат избришани.

„Откако новинарите одбиле да ги избришат снимките, истите биле принудени да влезат во општинската зграда на Арачиново и повторно им биле упатени исти закани. Тие и по втор пат одбиле да ги избришат снимените материјали, па инцидентот продолжил во редакцијата на ТВ21 каде истите лица му се заканиле и на главниот и одговорен уредник дека не смее да објавува ништо од снименото. Истовремено, пристигнале и полициски службеници, по што лицата кои се заканувале ја напуштиле телевизијата, а новинарот и снимателот дале исказ во полициска станица“, соопштува ЗНМ.

Според Здружението, ваквото насилничко и примитивно однесување особено од лица блиски до политички фигури е неприфатливо и преставува напад врз слободата на информирање.

„Тоа претставува класично попречување во вршењето на работата на новинарите. Ја повикуваме градоначалничката Миликије Халими веднаш да го осуди овој напад, а истовремено бараме итна и ефикасна истрага од страна на Министерството за внатрешни работи“, стои во реакцијата на ЗНМ.

Од таму потенцираат дека овој инцидент ќе биде пријавен и во  Регионалната платформа на Западен Балкан за застапување на слободата на медиумите и безбедноста на новинарите.