Затворени гласачките места, локалните избори поминаа мирно

Во 19 часот заврши гласањето за шестите локални избори на територијата на Република Македонија, кое се одвиваше во мирна атмосфера со помали нерегуларности, пренесува агенцијата Мета.

Поголемиот дел од гласачките места беа отворени во 7 часот утринава. Невладините организации „Мост“ и „Цивил“ информираа за задоцнување на отворањето на неколку гласачки места поради технички проблеми, но не повеќе од еден час.

Локалните избори се спроведоа на 3.480 избирачки места во 80 општини и во Градот Скопје, а право на глас имаа 1.814.644 гласачи.

Во првиот круг од гласањето за градоначалник ќе биде избран кандидатот кој добил мнозинство гласови од избирачите кои гласале, доколку на изборите излегле една третина од вкупниот број избирачи запишани во избирачкиот список.

Според информациите од Државната изборна комисија за направениот пресек до 17 часот, на локалните избори во Република Македонија правото на глас го оствариле 49,14 проценти од запишаните гласачи во избирачкиот список.
Излезноста на гласањето до 17 часот на територија на Град Скопје е 50,58 проценти. Највисока излезност на ниво на Македонија има во Вевчани, каде излегле да гласаат 72,05 проценти од гласачите, а најниска излезност има во Маврово-Ростуше, каде до 17 часот излегле да гласаат 31,19 проценти од запишаните гласачи.

Министерството за внатрешни работи информираше дека во село Горно Седларце, Тетовско, имало обид за физичка пресметка меѓу гласач и член на избирачки одбор. Покрај тоа, полицијата привела седум лица поради фотографирање гласачки ливчиња и две лица бидејќи се обиделе да гласаат во име на други лица. МВР добила и пријави за поткуп на гласачи.

Граѓанската асоцијација „Мост“ информираше дека нивните набљудувачи на избирачките места забележале откинати ливчиња заедно со кочаните, гласачи непроверени со УВ-ламба, семејно гласање, проблеми со изборниот материјал, агитирање од партиски активисти и фотографирање на гласачко ливче.

На изборите учествуваа кандидати за градоначалници и за советници од 19 партии и коалиции, а 64 се од групи избирачи. Пријавени беа 260 кандидати за градоначалници и 6.627 кандидати за членови на советници на 327 листи.

Вториот круг од изборите е закажан две недели подоцна, односно на 29 октомври.

За следење локалните избори во Државната изборна комисија акредитирани беа 5.011 домашни и 373 странски набљудувачи.

На овие избори најмногу набљудувачи имаше од невладината организација „Мост“, кои изборите ги следаа со повеќе од 2.500 набљудувачи.