Започнува јубилејното издание на ДримON фестивал

Со дваесетина настани, преку 40 учесници и петдневна програма, под мотото „Градиме нови генерации“ денеска во Струга почнува јубилејното 5. издание на Фестивалот за процесирање култура „ДримON“ кој ќе се одржува до 30 јули, во и околу Центарот за култура„Браќа Миладиновци“.

Како што најавува тимот на Иницијатива за независен културен активизам (ИНКА), публиката ќе има можност да погледне внимателно одбрана уметничка програма со театарски претстави, изложби, филмови, музика, работилници, дискусии, подгтовени во соработка со многу имиња и организации, значајни за македонската независна социо-културна сцена.

„И оваа година ДримON е солидаризиран со граѓанските каузи и одбра актуелни теми со кои нашето општество мора итно да се справува. Меѓу генералните вертикали кои се испреплетуваат во петдневната програма е темата за афирмација на жената како автор, творец, идеен носител на општествените промени, одразени преку специјалната фестивалска селекција „За женски каузи“ поддржани од страна на Цивика мобилитас како и фестивалска селекција „Мрдни со прст за справување со отпадот“, велат од ИНКА.

Публиката на фестивалот ќе има можност да учествува на дискусии за загадувањето од струшката депонија, за пристапноста и способноста на институциите и општеството за лицата со посебни потреби, за клиентелизмот во медиумите, како и за учеството на жената во социо- културниот живот.

ДримON застанува и зад правата на пристапност и правото на фер информирање, со што, според ИНКА, ова издание тежнее за едно поубаво општество за новите генерации, кое го акцентира правото на култура, забава и афирмација на заеднички вредности.

Годинашниот јубилеен „ДримON“ е поддржан преку ад-хок грант на програмата Цивика Мобилитас со кој се финансира селекцијата на жени авторки и „Мрдни со прст“ кои заедно со волонтерски ангажман на заедницата ја помагаат инфраструктурата на зелената зона. НУЦК „Браќа Миладиновци“ е копродуцентски партнер.