Загадувањето на воздухот ги спречува инсектите кои опрашуваат да најдат цвеќиња

Загадувањето на воздухот им предизвикува проблеми на инсектите така што ги спречува да ги надушкаат посевите и дивите цвеќиња кои зависат од нив, покажува ново истражување, а пренесува BBC.

Инсектите, како пчелите и пеперутките, ги опрашуваат растенијата кога одат од цвет до цвет собирајќи полен, процесот е од витално значење за да им се помогне на културите и домашните диви цвеќиња да се репродуцираат.

Но, нова студија покажува дека посетите на цвеќиња од страна на опрашувачите биле за повеќе од 80 отсто помали каде што било присутно загадување.

Научниците од Универзитетот во Рединг, Центарот за екологија и хидрологија на Велика Британија и Универзитетот во Бирмингем веруваат дека загадувањето ја попречува способноста на инсектите да опрашуваат цвеќиња.

Истражувачите открија дека имало до 70% помалку опрашувачи (инсекти), до 90% помалку посети на цвеќе и вкупно намалување на опрашувањето до 31% во постројките за тестирање кога било присутно загадувањето, вклучително и издувните гасови на дизелот.

За студијата, истражувачите користеле уред кој го испуштал овој тип на загадување на отворено поле.

Тимот користеше количини на загадување далеку под она што американскиот закон вели дека е безбедно за животната средина.

Тие потоа ги забележаа ефектите што ова загадување ги има врз опрашувањето на растенијата од црн синап во текот на две летни сезони.

Тимот потоа го набљудуваше влијанието на ова ниво на загадување на воздухот врз растенијата.

Претходно истражување на научниците од Универзитетот Ридинг исто така покажа дека гасовите од дизел може да го променат мирисот на цвеќињата.

Новата студија забележува дека загадувањето може да придонесе за тековното намалување на инсектите кои опрашуваат, така што ќе им биде потешко да ја најдат својата храна – полен и нектар.

Истражувачите велат дека студијата покажува колку производството на храна и природната средина можат да бидат засегнати од загадувањето.