За да не завршат како отпад, „Пабликс“ откупува вишок млеко и производи и ги донира на банките за храна

„Публикс“ соопшти дека ќе откупува вишок производи и млеко од фармерите во својата област и ќе ги донира на банките за храна, јавува Бизнис инсајдер.

Снабдувачите на храна поради коронавирусот ги загубија своите вообичаени купувачи со затворањето на училиштата, рестораните и хотелите. Проблемите во синџирот на снабдување значат дека млекарите се принудени да фрлаат илјадници литри млеко, а непродадените производи да станат отпад.

Југоисточниот ланец на намирници соопшти дека набавените производи и млеко ќе одат директно на банките за храна на „Feeding America“. Во првата недела од иницијативата се очекува да се донираат повеќе од 150.000 фунти вредни производи и 43.500 литри млеко.

„Имаме единствена можност да го премостиме јазот помеѓу потребите на семејствата и земјоделците погодени од пандемијата на коронавирус“, рече извршниот директор на „Публикс“ Тод Џоунс во соопштението за медиумите, притоа објавувајќи ја иницијативата.

„Во ова време на неизвесност, благодарни сме што можеме да им помогнеме на производителите на Флорида, земјоделците, за југоисточните млечни производи и семејствата во нашите заедници“, нагласи Џоунс.

Банките за храна низ цела Америка станаа презаситени во последните неколку недели, бидејќи милиони Американци ги загубија своите работни места, а училиштата остануваат затворени. Според Министерството за труд на САД, 4,4 милиони Американци поднеле барање за осигурување во случај на невработеност во неделата што заврши на 18 април. Вкупно, за пет недели бројката достигна до околу 26,5 милиони.