„Во светот на Физиката“ – експерименти, работилници и предавања во „Скопје Сити мол“

Натпревари, експерименти, работилници, предавања и изложби за сите генерации денеска и утре ќе се одржат на манифестацијата „Во светот на Физиката“ во „Скопје Сити мол“. Настанот се одржува по втор пат и е во организација на Друштвото на физичарите на Република Македонија и „Скопје Сити мол“.

Во рамки на настанот ќе се одржи и 42. школа „Млади физичари“ на која учениците ќе се натпреваруваат во изработки, демонстрации и експерименти.

“Овие два дена ќе бидат организирани креативни детски работилници каде најмалите ќе може на сосема поинаков начин да се запознаат со природните закони на науката. Како дел од месецот на науката ќе можат да се проследат и предавања на разни теми од сите научни области од научници од Македонија како и од гостите од странство. Покрај овие активности, низ „Скопје Сити мол“  ќе има и разни поставки  на кои ќе бидат презентирани технички помагала и апарати, како и материјалите за работа на овие научни институции” соопштиjа организаторите.

Изложбите и натпреварите во изработки, демонстрации, експерименти, симулации и модели се од отворен тип и може да ги посети секој што е заинтересиран на вториот кат од „Скопје Сити мол“.