Во Словенија се забранува продажба на повеќето пластики за еднократна употреба

Владата на Словенија забрани продажба на пластични производи за еднократна употреба со неколку исклучоци, пренесува „Словенија Тајмс“.

Регулативата, усвоена во средата, исто така пропишува означување на дел од пластичните предмети за еднократна употреба и нивното пакување за да се подигне свеста за рециклирање.

Забраната ги опфаќа пластичниот прибор за јадење, чинии и сламки, како и чепкалки за уши, освен оние што се користат како медицинска опрема. Исто така, забранети се и пластични стапчиња за балони со исклучок на оние наменети за индустриска употреба, а не за клиенти.

Регулативата, прилагодена на европските закони, забранува и пакување на храна и пијалоци од експандиран полистирен и предмети изработени од оксо-разградлива пластика.

Понатаму, се поставуваат нови правила за означување на некои пластични производи за еднократна употреба и нивно пакување за да се информираат потрошувачите како да постапуваат со отпадот од таквите производи.

Предметите што треба да бидат означени вклучуваат влошки, тампони и апликатори, влажни марамчиња, производи од тутун со филтри и чаши.

Забраната ќе стапи на сила петнаесет дена по објавувањето на регулативата во Службен весник.

Казните за непочитување ќе се движат до 15.000 евра за правни лица, до 5.000 евра за трговци поединци и до 3.000 евра за извршен директор или одговорен сопственик.