Во Скопје ќе се одржи меѓународен танцов натпревар на кој ќе настапат 1.500 танчери

Инклузивното танц студио „Денсерс јунајтед“ соопштува дека во Скопје ќе се одржи меѓународниот танцов натпревар „Diamond“ на кој ќе учествуваат над 1.500 танчери од регионот и Европа.

Натпреварот ќе се одржува на 6 и 7 април во Хотел Мериот, во организација на Сара и Нермин Кочан сопственици на „Денсерс Јунајтед“.

На 6 и 7 април во Хотел Мериот ќе се одржи меѓународен танцов натпревар DIAMOND, а Скопје ќе ги собере најдобрите танчери од регионот и пошироко, натпревар на кој ќе настапат над 1500 танчери од Македонија, Унгарија, Полска, Србија, Босна и Херцеговина, Грција, Романија и од Хрватска.

„’Diamond’ има за цел да инспирира, плени и обезбеди неверојатен приказ на уметничките способности, вистински славејќи го танцот во неговите многубројни форми и категории“, велат организаторите кои ветуваат подготовки по сите светски стандарди.

Во рамки на двата натпреварувачки дена ќе учествува судиска комисија од 20 искусни судии, од кои 10 национални и 10 меѓународни судии, кои ќе обезбедат правична и точна евалуација на натпреварувачите.

„Ќе имаме можност цели два дена да уживаме во кореографиите на класичен балет, модерен балет, латино и стандардни танци,
акробатски танц шоуа, хип – хоп, инклузивен и пара танц, диско и уличен танц“, велат од „Денсерс Јунајтед“.

Натпреварот е поддржан од Светската танцова уметничка федерација и Националниот танцов сојуз.