Во Сараево почнува пар-непар систем на возење поради загадувањето

Поради алармантно загадување на воздухот во Сараево е прогласена тревога што подразбира неколку мерки меѓу кои и забрана за движење на дел од моторните возила.

Според одлуката, од денес во 7 часот до полноќ на улиците на главниот град на БиХ ќе сообраќаат само автомобили чиј последен број на табличките е парен, соопшти оперативниот штаб на владата на кантонот Сараево. Следниот ден се менува таа наредба во – недозволено движење за возила со непарен последен број на табличките.

Забраната не се однесува на полициски, такси возила, возила на итна помош и слични служби.

Други мерка е зголемување на капацитетот на јавниот градски сообраќај, додека третата се однесува на тоа дека сите постројки за производство на топлинска енергија со моќност преку еден мегават кои користат природен гас, да ја намалат температурата за уште еден степен.