Во Хрватска се отвора „Музеј на лажни вести“

Овој месец во Хрватска ќе биде отворен „Музеј на лажни вести“, кој во првата фаза е замислен како вебсајт со сведоштва на новинари и експерти, база на лажни вести и алатки за развој на медиумска писменост и критичко размислување и препознавање и борба против лажните вести.

Иницијаторот на проектот е поранешниот новинар Лордан Прелог, сегашен постдипломец на докторски студии за информатички и комуникациски науки на Филозофскиот факултет во Загреб. Тој вели дека овој негов проект е придонес кон глобалната борба против дезинформациите, кои се исклучително голема опасност за демократија и развој на отворените општества.

Предлог објаснува дека планира да собере што поголем број сведоштва на познати новинари и еминентни стручњаци за медиуми, комуникации и останати сродни области, кои во својата работа се сретнале со појава на дезинформации.

Иако Предлог знае дека попрецизно е да се користи поимот дезинформации, тој се одлучил за називот „лажни вести“ поради тоа што оваа кованица стана светски препознатлива за овој феномен, откако терминот го популаризираше американскиот претседател Доналд Трамп, кој често и самиот е извор на голем број дезинформации.

Една од попрецизните дефиниции на „лажни вести“ е дека тоа е намерно создавање и споделување на лажни и/или изманипулирани информации со намера да се заведе и да се доведе во заблуда јавноста, а со цел да се наштети од политички или лични причини или материјална корист.

Проектот „Музеј на лажни вести“ не е комерцијален и е замислен како платформа на која граѓаните, особено младите, ќе можат да се информираат и едуцираат за феноменот на дезинформациите во Хрватска но и целиот свет.