[Визуелизација] Нуклеарни детонации, од 1945 година до денес

Годинава се одбележува седумдесетгодишнината од фрлањето на првите атомски бомби во јапонските градови Хирошима и Нагасаки. This week the world has been marking 70 years since the US dropped atomic bombs on the Japanese cities of Hiroshima and Nagasaki.

Видеото подолу ја мапира секоја нуклеарна детонација која, според достапните податоци, е направена од „Orbital Mechanics“. Во оваа визуелизација се забележани 2,153 детонации.

Црвените кругови во видеото ги бележат атмосферските детонации, жолтите подземните, додека со сина боја се обележани нуклеарните експлозии во вода.

Trinity from Orbital Mechanics on Vimeo.