[Видео] Зошто сакам правно да се регулираат дрогите?

По завршувањето на состаноците на ОН за политика на дроги оваа недела, Акцијата за сиромаштија во здравството прикажа нов краток филм „Зошто сакам правно да се регулираат дрогите?“, објави healthpovertyaction.org.

Од ограничениот пристап до лекови до уништување на благосостојбата на сиромашните фармери, таканаречената „војна против дрогата“ им штети на луѓето ширум светот – вклучувајќи и нанесување насилство и расизам кај маргинализираните заедници.

Филмот, во режија на Андреј Дејвис од бил снимен во фавелите на Сао Паоло. Обезбедува искрени сведоштва од луѓе директно погодени од неуспешната „војна против дрогата“ во еден од најсиромашните градови во Бразил.

Приказната ја раскажува Марсио, кој опишува еден од клучните влијанија на забраната во неговата заедница: насилната и расистичка полиција насочена кон најсиромашните, уште полоши поради недостаток на државна поддршка и социјални услуги.

Искуството на Марцио се повторува во сведоштвата на луѓето ширум светот. Од Сао Паоло, Лондон, Бангкок и Куско. Додека ООН може да се чувствуваат отстранети од секојдневниот живот на луѓето, овој краток филм, според зборовите на засегнатите, истражува дел од штетата предизвикана од таканаречената „војна против дрогата“.

Марсио верува дека трговијата со дрога треба да биде законски регулирана.

Според него, регулирањето дроги ќе ги направи побезбедни и ќе го ограничи пристапот до нив. Тоа ќе го намали насилството и корупцијата со заменување на пазарот на дроги со оној кој ќе ги заштитува средствата за живеење и заедниците. Тоа значи, парите потрошени за одржување на забраната може да бидат насочени кон здравствени и социјални услуги.