[Видео] „Живите“ скулптури на Тео Јансен

Холандскиот уметник Тео Јансен прави кинетички скулптури од ПВЦ материјал, кои можат сами да се движат, користејќи ја енергијата на ветерот. Тој се надева дека еден ден ќе создаде „вештачка интелигенција“ за неговите творби, кои ќе можат да ги надминат сите пречки во нивната животна средина и да се движат засекогаш. Јансен работи веќе над 16 години на своите скулптури кои ги нарекува „Strandbeets“, а во продолжение погледнете за што станува збор: