[Видео] Стенли Кјубрик vs. Андреј Тарковски

При споредба на одредени кадри од класиците на Стенли Кјубрик како „2001: A Space Odyssey,” „The Shining” и „Full Metal Jackets”, наспроти култните филмови на Андреј Тарковски „Solaris,” „Andrei Rublev” и „The Mirror“, јасно може да се видат сличности во тоа како и двајцата ја доловуваат неизвесноста и атмосферата, вметнувајќи симболика и теми, со што го качија киното на повисоко ниво од обична забава.

Вимео профилот, потпишан како Вугар Ефенди објави видео есеј, во кој се споредени стиловите на овие два филмски великани. Видеото може да го погледнете во продолжение: