[Видео] Режисер снимил филм со својот украден телефон, шпионирајќи го крадецот преку апликација

Холандскиот студент на режија Ентони ван дер Мир направил документарец со својот телефон, откако свесно дозволил да му биде украден и го шпионирал крадецот преку скриена апликација.

На ван дер Мир еднаш му бил украден неговиот Ајфон, и помислата дека туѓинец има пристап до сите негови податоци го загрижувала.

Сакајќи да ги одговори прашањата зошто некој би го направил тоа и каде завршуваат украдените телефони, Ентони дозволил да му биде украден и друг телефон, а потоа го следел крадецот користејќи скриена апликација. За целиот процес направил интересен и впечатлив краткометражен филм.

„Find My Phone“ успеал да го сними благодарение на „spyware“ апликацијата наречена Cerberus. Преку неа, ван дер Мир успеал оддалеку да го следи и контролира својот телефон кога и да биде вклучен и поврзан на интернет.

Ентони ги слушал повиците на крадецот, ги читал неговите пораки, правел фотографии, па дури и снимал и аудио и видео.

Потоа, режисерот „спакувал“ сé во 21-минутен документарен филм, кој потенцира колку е лесно да се шпионира во дигиталната ера. Видеото е веќе прегледано 1,7 милиони пати. Последните податоци покажуваат дека телефонот завршил во Романија.