Видео приказна за Автономниот културно – социјален центар

Приказната за солидарноста, самоорганизацијата и самоодржливоста на активистите кои го создадоа и одржуваат Автономниот културно социјален центар во Скопје доби кратко видео. 

Видео приказна за Автономниот културно социјален центар

Авторот на видеото, Ѓорѓе Ѓорѓевиќ во три минути се обидува да ја раскаже приказната за центарот и како што вели, „ колку малку е потребно за пoттикнување на нова иницијатива и една идеја да стане реалност“.

– Ова е приказна како со силна желба и заедничко здружување, може да се донесе промена во општеството. АКСЦ е можеби сè уште мал простор ама е голема идеја, која се шири, вели Ѓорѓевиќ.

Видеото, кое може да го погледнете во продолжение, е резултат на тренингот за видео активизам одржан од видео продуцентката Ени Ескобар наречен „Awake Storytelling” , во организација на Младински образовен форум — МОФ.

Aвтономниот културно-социјален центар (АКСЦ) деновиве се подготвува да го преживее летото. Како што најавуваат оттаму, утре во 21:00 часот во Ла Кања (Стара Чаршија), ќе се одржи донациска забава за собирање на средства наменети за одржување на центарот. Повеќе информации за настанот се достапни на следниот линк.

К.О.