[Видео] „Отпор“ – кус анимиран филм на Боро Пејчинов од 1978

[Видео] „Отпор“ - кус анимиран филм на Боро Пејчинов од 1978

Отпор“ е кус анимиран филм на познатиот македонски карикатурист, аниматор и сценарист Боро Пејчинов (1942-2011). Филмот, во кој преку едноставна анимација се истакнува значењето на отпорот и обидот да се излезе од конформизмот, е создаден во 1978, а во тој добил низа награди на меѓународни фестивали.

Погледнете го шестминутниот анимиран филм, чија порака е актуелна и денеска, 35 години по неговото создавање: