[Видео] Необични инструменти кои ја создаваат музиката на иднината

На натпреварот за музички инструменти „Margaret Guthman“ нема да слушнете некој кларинет или гитара. Годишниот натпревар кој се организира на американскиот универзитет Џорџија тек ги промовира револуционерните нови идеи и иновации кои ги менуваат начините на кои музиката се прави и искусува, претставувајќи ги некои од најдобрите изработувачи на инструменти во светот.

Годинава, одбрани се 20 полуфиналисти на натпреварот, а победниците ќе бидат прогласени во февруари. Еве ги најдобрите нови инструменти, кои ја создаваат музиката на иднината:

Дулситар, Judy Piazza

Јајбахар, Görkem Şen

Dualo Du-Touch, Jules Hotrique

The D-Box, Victor Zappi и Andrew McPherson

Номис, Jonathan Sparks

Ndial, Peter Busigel

[Видео] Необични инструменти кои ја создаваат музиката на иднината

PushPull, Dominik Hildebrand, Marques Lopes, Amelie Hinrichsen, и Till Bovermann

Магнетна перкусионистичка кула, Ed Potokar

Tine Organ, Matthew Steinke

Cantor Digitalis, Christophe d’Alessandro, Boris Doval, Lionel Feugère, и Olivier Perrotin

HolophoneDaniel Iglesia

Buildacode, Mónica Rikić

Turner Winch, D. Turner Matthews

SculpTon, Alberto Boem

O-Bow, Dylan Menzies

Aural Cavity, Sang Won Lee

Ondes Martenot, Suzanne Farrin

Feedback Synth, Krzysztof Cybulski

GePS, Cedric Spindler, Frederic Robinson

The sponge, Martin Marier