[Видео] Компјутер научи да слика исто како Рембрант

Неколку компјутерски компании, уметнички фондации и историчари на уметноста се собрани во проектот „The Next Rembrandt“, во кој се обидуваат преку технологијата да создадат уметнички слики кои се најблиску до вистинските ремек-дела на прочуениот холандски сликар.

Во проектот се анализирани огромен број дела на Рембрант, кои потоа се анализирани пиксел по пиксел, за да се создаде „уметничката ДНК“ на големиот уметник: