[Видео] Индија: родители и роднини им помагаат на учениците да препишуваат

Видеата и сликите кои вчера се проширија од индиските медиуми, а во меѓувреме станаа вирални на интернет, покажуваат како десетици луѓе – родители, роднини и пријатели на учениците, се качуваат и до четвртиот кат од надворешната страна на училиште во индиската држава Бехар, за да им помогнат на своите блиски во препишувањето.

[Видео] Индија: родители и роднини им помагаат на учениците да препишуваат

[Видео] Индија: родители и роднини им помагаат на учениците да препишуваат

Тие, загрозувајќи животите,  на учениците им подаваат ливчиња испишани со материјали од тестовите, додека наставниците, но и полицијата на улиците, немо набљудуваат.

Н0, за разлика од училиштето кое се гледа на видеото подолу, во некои делови од државата Бахан, како округот Чапхан, интервенирала полицијата, приведувајќи десетина луѓе.

cheating-india3

Оваа несекојдневна, но во Индија масовна појава на мамење на тестовите се случува постојано, но ова е првпат камерите да го „фатат“ овој феномен на вакво ниво. И покрај тоа што ваквата пракса е забранета со закон, „zагрижените“ родители и роднини на учениците не чувствуваат ниту страв, ниту срам, што покажува колку широко е распространето препишувањето во училиштата во Индија и во индискиот менталитет, воопшто.