[Видео] Филипче: Професионално обезбедување во јавно-здравствените установи

Јавно-здравствените установи ќе добијат професионално обезбедување, ова било договороено на денешната координативна средба на министрите за здравство и внатрешни работи со претставници на Лекарската комора, Здружението на лекари специјализанти и на Комората на медицински сестри.

Средбата доаѓа по неколкуте инциденти во кои физички беа нападнати лекари и медицински сестри во неколку здравствени установи низ земјава.

„Најостро ги осудувам нападите врз здравствените работници и соработници. Ова се напади кои немаат никаква логика. Станува збор за здравствени работници и соработници кои пожртвувано се борат за животите на најблиските на тие што ги напаѓаат. Предвидени се сериозни казни за ваквите дела. Предвидени се и затворски казни во зависност од тежината на делото коешто ќе го направат при нападот. Од Министерството за внатрешни работи ќе направат мобилни патроли кои ќе патролираат околу старата градска болница, а ние со обезбедување на соодветен систем трајно ќе го решиме овој проблем“, изјави министерот Венко Филипче.