[Видео] Аплауз за медицинските работници, но и врева од терасите „против диктатурата“ во Србија

Во Белград, Ниш, Нови Сад и други градови низ Србија, во 20 часот, како и претходните вечери, од прозорците и терасите можеше да се слушне аплаузот за медицинските работници кои се борат со епидемијата на коронавирусот. Пет минути подоцна, еден дел од граѓаните се приклучија на акцијата „Крени глас: Врева против диктатурата“, на која повика иницијативата „Не давимо Београд“, пишува српски „Н1“.

Од иницијативата претходно ги повикаа граѓаните да направат врева, пуштајќи музика, свирејќи со свирчиња, или на било кој друг начин, и така да порачаат дека ќе се борат за демократска, слободна и солидарна Србија.

„На 26 април во Србија требаше да се одржат избори чиј резултат се знаеше однапред. Заканите, притисоците и насилството кон неистомислениците, речиси потполната контрола и злоупотреба на медиумите, партиското преземање на правосудството, како и уцените и економското угнетување на голем број граѓани, режимот ја донесе Србија до чекор до диктатура“, стои во нивното соопштение.

Оттаму додаваат дека додека здравствените работници се борат со заразата, а работниците го оддржуваат животот во градовите работејќи под ризик, владејачката партија продолжува со предизборната кампања.

https://twitter.com/winston02493965/status/1254474221352366083

https://twitter.com/Stefan_b24/status/1254474783875530753

Од иницијативата додаваат дека Србија ќе се избори со коронавирусот, но и дека ќе се избори со, како што велат, режимот кој ја окупирал и киднапирал државата.