[Видео] Активисти, новинари, актери, политичари, директори, поети: Омразата е слабост

Што е говор на омраза? Од каде потекнува и кого засега? Кој е жртва, а кој е сторител? Како да го искорениме? Кој е одговорен, а кој треба да одговара? Дваесет истакнати и прекрасни индивидуи, сите посебни на свој начин, дадоа одговори на овие и други прашања. Тие ја споделија својата порака против говорот на омраза, под заедничкото мото дека „Oмразата е слабост“.

Ова стои во кампањата против говорот на омраза, наменета да освестува и поттикнува активна борба, а која ја иницира Хелсиншкиот комитет за човекови права.

„Заземете ваш став, бидејќи молчењето не ги искоренува разорните појави во општеството“, се вели во соопштението за кампањата.

Инаку, денеска мотото „Омразата е слабост“ е во преден план и на осмиот Марш на толеранцијата, кој започна од 12 часот пред Музејот на Град Скопје.

Насер Харуни и Мила Царовска

Сашо Додовски и Савка Тодоровска

Љатифе Шиковска и Сефер Цаноски

Отец Пимен и Мерсиха Смаиловиќ

Катерина Ивановска и Љуми Бекири

Бранимир Јовановиќ и Милка Смилевска

Несрин Таир и Никола Димитров

Амернис Нокшиќи Јовановска и Борјан Јовановски

Искра Гешовска и Гоце Саф

Дарко Лешоски и Стојанче Ангелов