[Видео] 10 најсмешни TED-говори за општеството и образованието

Најчесто TED-говорите имаат за цел да поттикнат идеја. Понекогаш, тие го прават тоа така што ќе ја насмеат публиката. Овие говори имаат намера да украдат насмевка на нечие лице. Листата на TED-говори претставува селекција на десет најсмешни говори на експерти од TED-конференции.

Арапско-американската комичарка Maysoon Zayid со доза на духовитост говори за нејзините авантури како актерка, стенд-ап комичарка, филантроп и човек кој се залага за лицата со хендикеп.

Изведувачот и креатор на веб играчки Ze Frank презентира хумористична стенд-ап рутина, а потоа зборува за неговите најголеми интереси, да им помогне на луѓето да користат и да комуницираат со користење на едноставни, зависни веб алатки.

Филозофката и комичарка Emily Levine, на хумористичен начин, зборува за науката, математиката, општеството и начинот на којшто се поврзани. Таа ги опфаќа празнините на основните идеи на луѓето и открива скриени вистини.

Веруваме дека треба да работиме за да бидеме среќни, но можно ли е да биде обратно? Во овој брз и разигран разговор, психологот Shawn Achor тврди дека всушност среќата инспирира продуктивност.

И покрај нејзините напори, комичарката Julia Sweeney е принудена да каже мала лага кога нејзиниот осум годишник почнува да учи за репродукција кај жабите и започнува да поставува доста разумни прашања.

The New Yorker прима речиси 1000 стрипови секоја недела, а објавува само 17 од нив. Во овој хумористичен, но и значителен говор, долгогодишниот уредник на стрипови и самопрогласен „комедиски аналитичар Bob Mankoff ја анализира комедијата со неколку „идеи за цртежи“ објавени во списанието објаснувајќи што функционира, а што не и зошто.

Веб карикатуристот Randall Munroe одговара на едноставното прашање „што ако“ користејќи ја математиката, физиката, логиката и привиден хумор.

Сер Ken Robinson претстави забавен и длабоко потресен случај за создавање на образовен систем кој негува (наместо да поттиснува) креативност.

Со својот настап, актерката Sarah Jones канализира повозрасна Еврејка пред студентите од Доминиканскиот колеџ давајќи пример за нејзиниот карактерен опсег.

Иранско-американскиот комичар Maz Jobrani зборува за сериозни прашања за Блискиот Исток, како на пример колку пати да се бакне некоја личност при поздравување и што не треба да се каже во американски авион.