Вечер на млади кореографи на Скопје танцов театар

Скопје танцовиот театар вечер од 20 часот во Младинскиот културен центар ќе ја прикаже претставата „ЗЕРО“ – Вечер на млади кореографи. Составена е од четири кореографии, од кои премиерно ќе биде изведена „Без стоп“ во режија на Матеа Киселичка, на музика на Зек Хемси.

Другите три дела од претставата се: „Азбука“ на Јакуб Мунко, на музика на Виктор Апостоловкси и Јохан Јохансон, „Еден“ во кореографија на Александра Петрушевска, на музика на Александар Гроздановски, и „Јас и вие“ во кореографија на Дејан Битровски.

Во „ЗЕРО“ ќе настапат танчарите на Скопје танцовиот театар: Матеа Киселичка, Адријана Данчевска, Јакуб Мунко, Александра Петрушевска, Дејан Битровски, Тринга Хуса, Јована Зајкова, Сара Цветковска, а ќе дебитираат Тереза Лазарев, Бобан Русески и Артемиса Морина.

Скопје танцовиот театар, кој го раководи кореографката Рисима Рисимкин, соопшти дека „ЗЕРО“ и ја посветува на неодамна починатата примабалерина во пензија Јагода Сланева, која беше дел од нивниот тим.