Ванкувер: граѓаните на интернет бираат каде и кога ќе гласаат

Граѓаните на канадскиот град Ванкувер деновиве бираат градоначалник, но и неколку други јавни функционери кои се избираат со непосредно гласање. Градот на својот официјален веб-портал за првпат им нуди на гласачите посебна интерактивна страница на која тие можат да ги планираат сите аспекти на гласањето:

Првиот чекор е изборот на кандидатите, кои на страницата се претставени секој со краток опис на политичката програма:

Ванкувер: гласачите на интернет бираат каде и кога ќе гласаат

Следно, на гласачите им се дава можност да изберат каде и кога ќе гласаат:

Ванкувер: гласачите на интернет бираат каде и кога ќе гласаат

На крајот, веб-страницата ги сумира и ги дава на едно место сите кандидати кои гласачот ги разгледува како негов можен избор, а заедно со тоа, дадена е и можност гласачите кои не се регистрирани да го сторат тоа на едноставен начин, преку интернет.

Ванкувер: гласачите на интернет бираат каде и кога ќе гласаат