Утре почнува зимското сметање на времето

Ноќта меѓу сабота и недела започнува зимското сметање на времето со што стрелките на часовникот ќе се поместат за еден час назад.

Утре почнува зимското сметање на времето

Тоа значи дека во 3 часот ноќта стрелките на часовникот треба да се поместат на 2 часот така што ќе се спие еден час повеќе.

Зимското сметање на времето почнува последниот викенд во октомври и трае до последниот викенд на март.

Поместувањето на стрелките во западна Европа воведено е во почетокот на 1970-тие години со образложение дека со тоа се „продолжува“ денот, се овозможува заштеда во потрошувачката на електрична енергија, се зголемува продуктивноста, се подобрува приспособувањето на луѓето и работниот ден го прави поефикасен.

Преминувањето на летно и зимско време првпат е забележано во 1916 година во земјите на северна Европа, а досега воведено е во околу 70 земји, главно на северната хемисфера.

Русија го укина зимското сметање на времето целосно во 2011 година, а Исланд е единствената европска земја која не воведе зимско и летно сметање на времето.

Извор: А1он