Уставниот суд ќе одлучува за уставноста на екстерното тестирање

Уставните судии в среда како прва точка го ставаат екстерното тестирање – на седницата на Уставниот суд ќе се одлучува дали екстерното е уставно или не, објави телевизија 24Вести.

Инаку, пред дваесетина дека новата влада го укина екстерното во основните и средните училишта.

По четири години држење во фиока, иницијативата за преиспитување на шест членови од законот за средно образование, кои го регулираат сега укинатото екстерно тестирање, конечно ќе се најде на дневен ред на седница на Уставниот суд.