Уставниот суд го суспендираше контроверзниот ДУП за просторот кај СЦ „Борис Трајковски“

Уставниот суд времено го суспендираше Деталниот урбанистички план (ДУП) за просторот кај Спортскиот центар „Борис Трајковски“, кој Советот на Општина Карпош го изгласа лани и покрај бројните критики од граѓанските активисти.

Од Уставниот суд велат дека на денешната седница одлучиле да поведат постапка бидејќи се сомневаат во уставноста и законитоста на ДУП-от со кој се предвидува изградба на бензинска пумпа спроти базенот „Младост“ на дел од сообраќајната инфраструктура.

„Уставниот суд во оваа фаза оцени дека тој ДУП не е во согласност со ГУП на Град Скопје, нешто што е предвидено во содржината на Законот за просторно и урбанистичко планирање, но го оценува и како спротивен на владеењето на правото. Дополнително, на денешната седница е одлучено да се запре извршувањето на поединечни акти или дејствија што се преземаат врз основа на оспорената Одлука, или воведена е т.н. времена мерка која се додека Уставниот суд не донесе конечна одлука“, соопштија од Уставниот суд.

Со 16 гласа „за“ во март минатата година советниците од Карпош го усвоија ДУП-от за просторот кај Спортскиот центар „Борис Трајковски“ кој група активисти остро го критикуваа. За ДУП-от гласаа советници и од СДСМ и од ВМРО-ДПМНЕ и од ГРОМ, додека на седницата не присуствуваа советниците од Левица и Независни за Карпош.

Од Општината тврдеа дека просторот ќе биде наменет за комерцијални и деловни објекти, зеленило и рекреација, спортска инфраструктура, како и бензински пумпи.

Претставници на движењето Независни за Карпош тогаш остро реагираа на процедурата во која се носеше ДУП-от, потенцирајќи дека бензинска пумпа на тоа место, во заштитна зона на бунарски ситем и во близина на гасоводна траса, не смее да има.

„Едно е да се носи ДУП заради содржини од интерес на жителите на општината, а друго е да се носи ДУП во интерес на приватен капитал, а чувството е дека утре ќе се случи токму тоа“, рекоа тогаш од движењето во нивната реакција.

Општина Карпош го усвои ДУП-от за просторот кај СЦ „Борис Трајковски“