Уругвајска Влада врши замена пиштол за точак

Моменталната влада на Уругвај е позната како доста контроверзна и иновативна. Последниот придонес кон општеството беше новиот закон кој нуди замена пиштол за точак.

images

Проблемот со регулација на оружје постои во многу држави и ниту една досега не смисли начин да се заштити од несаканите последици кој ги носи оружјето. Владата на Уругвај со еден креативен пристап ги натера граѓаните да се откажат од своето огнено оружје и да го заменат за нешто многу по кул и интересно – нов точак.

Иницијативата започна минатата недела, како начин со кој би се намалило нелегалното оружје имајќи предвит дека Уругвај е рангиран како 9та земја по број на пиштоли, по глава на жител.

Извор: treehugger.com