Ураганот Ида во САД е најскапата природна катастрофа во 2021 со штета од 65 милијарди долари

Десетте најскапи временски катастрофи оваа година предизвикале штета од над 170 милијарди долари, 20 милијарди долари повеќе отколку во 2020 година, откри британска хуманитарна група, а пренесува Гардијан.

Најскапата катастрофа во 2021 година е ураганот Ида, кој го погоди источниот дел на Соединетите Американски Држави, предизвикувајќи штета од околу 65 милијарди долари. Откако се појави во Луизијана на крајот на август, се упати кон север и предизвика големи поплави во Њујорк и околината.

Смртоносните поплави во Германија и Белгија во јули се следни на листата со загуби од 43 милијарди долари.

Студениот бран и зимската бура во Тексас, што ја уништи електричната мрежа на огромната држава, чинеше 23 милијарди долари, проследено со поплавите во кинеската провинција Хенан во јули, кои чинат околу 17,6 милијарди долари.

Други катастрофи кои чинат неколку милијарди долари се поплавите во Канада, замрзнувањето на крајот на пролетта во Франција што ги оштети лозовите насади и циклонот во Индија и Бангладеш во мај.

Од „Кристијан Еид“ велат дека нагорниот тренд ги одразува ефектите на климатските промени предизвикани од човекот и додаваат дека во 10-те катастрофи за кои станува збор, исто така, загинале најмалку 1.075 луѓе, а 1,3 милиони се раселени.

Секоја година, оваа група ги пресметува трошоците за временските катастрофи како што се поплави, пожари и топлотни бранови според барањата за осигурување. Во 2020 година, откри дека 10-те најскапи временски катастрофи во светот предизвикале штета од 150 милијарди долари, со што вкупниот број оваа година е зголемен за 13%.

Извештајот потврди дека неговата евалуација главно ги опфаќа катастрофите во богатите земји каде што инфраструктурата е подобро осигурана и дека финансискиот данок од катастрофите на сиромашните земји е често непроценлив. Како пример го посочуваат Јужен Судан, каде поплавите погодија околу 800.000 луѓе.

„Некои од најразорните екстремни временски настани во 2021 година ги погодија посиромашните нации, кои придонесоа малку за предизвикување климатски промени“, истакнуваат од групата.