Уметник од Лос Анџелес преку графити ги отсликува соништата на бездомниците

Скид Робот е уметник кој со своите графити сака да го привлече вниманието кон бездомниците во Лос Анџелес, кои според него се навистина занемарени во општеството.

Loading

Ben was released from the #hospital with no #shoes. He was unable to walk as a result of being shot in the back and eventually the hospital booted him on the #street like so many others. I offered him a #meal but he declined, instead he asked for #paper#pencils#pens so that he can #write and #draw. He said he really liked the #art and use to draw himself I had a #sketchbook that was fairly new and a few pens and markers I was able to give him on the spot along with a lil #money so he can eat later…#helpthepoor#feedtheneedy#savehumanity#skidrobot #grimey#dtla#losangeles#streetart

View on Instagram

Тој ги вклучува овие луѓе во неговата уметност преку создавање сцени каде тие не се само безлични тела, оставени на нивната среќа. Напротив, тој ја потенцира нивната борба така што со спреј ги исцртува нивните потреби, желби и соништа. Таков е случајот со сликата подолу, каде еден од бездомниците кој неодамна излегол од болница,  во инвалидска количка, е прикажан како седи на престол на врвот од замокот.

Loading

 

Met tony during the day time along with some other residents from the block. Told em we’d be back with #water#beer#food#smokes and a lil #money too help em out. They desperately needed water more than anything they said so we delivered 10 gallons. #helpthepoor#feedtheneedy#savehumanity#preservehumanity#stayhuman#skidrobot#grimey#dtla#skidrow#losangelesstreetart View on Instagram

Во секоја од фотографиите, уметникот ја опишува личноста чиј портрет го црта. Така за овој човек тој пишува:

„Бен е пуштен од болница без чевли на неговите стапала. Тој не може да пешачи бидејќи бил застрелан во грбот, па болницата го препуштила на улиците, како тоа го прави и со сите останати“, пишува Робот.

Loading

#birdman was saddened that the city had #buffed the #art. We came back to hook him up with some #water #chickfila and some new #decor. #birdman told us the #police asked him if he was the one #painting and if they caught him they’d #arrest him… Yeah right #pigs #fuckthepolice#artisnotacrime#helpthepoor #feedtheneedy #savehumanity

View on Instagram

Скид Робот вели дека тој не ги користи овие луѓе како реквизити, иако неговата работа знае да има и хумористични моменти.

Loading

 

Leah claimed that the #problems of the #world are caused by #video#violence. It’s was difficult to make #sense of much she said. Kicked her down some #smokes#money#food. All in a nights work. -#skidrobot #grimey#dtla#skidrow#streetart View on Instagram

Извор: Хафингтон Пост