Ултра-минималистички скулптури од животни го преплавија Нов Зеланд

Дијаметрално белите уметнички дела никогаш не изгледале толку поканувачки: Скулпторот Бен Фостер од Нов Зеланд создаде алуминиумски форми на животни користејќи современи геометриски форми.

Ултра-минималистички скулптури од животни го преплавија Нов Зеланд

Скулптурите се со иста големина како вистинските животни кои ги прикажуваат, а Фостер ги фотографираше на повеќе живописни места низ Нов Зеланд.

Ултра-минималистички скулптури од животни го преплавија Нов Зеланд

Највпечатливата работа во врска со животните е како тие се менуваат во зависност од аголот на гледање: сенките и светлината кои се одбиваат од нив може да ги направат да изгледаат дека се составени од триаголни форми, но ако малку се премести аголот тие имаат поеднаква боја и текстура.

Ултра-минималистички скулптури од животни го преплавија Нов Зеланд

Други уметници како Аран Грегори исто така си поигрувале со животински и геометриски форми (кај неговите скулптури се користеа огледала), но Фостер создаде искуство околу своите животни со добро направени фотографии на прекрасните пејзажи.

Ултра-минималистички скулптури од животни го преплавија Нов Зеланд

Ултра-минималистички скулптури од животни го преплавија Нов Зеланд

Ултра-минималистички скулптури од животни го преплавија Нов Зеланд

Сите скулптури и фотографии може да се погледнат на сајтот на Бен Фостер.

Извор: theverge.com