Училиште се обиде да постави Гинисов рекорд со најголема реченица од пластични шишиња

Ученици од Ридинг, Англија, се надеваат дека ќе влезат во Гинисовата книга на рекорди откако напишаа реченица со 3.350 пластични шишиња, пренесува BBC.

На учениците од „Сент Едвардс Преп“ им требале 45 минути за да ја состават реченицата „Има само една Земја“.

Гинисовата книга на рекорди допрва треба да го потврди вкупниот број, но рече дека сегашниот рекорд е 2.560 шишиња, постигнат во Дубаи, ОАЕ, во август 2020 година.

Директорот Џонатан Парсонс вели дека учениците сакаат да пренесат „став“ за климатските промени и животната средина.

Училиштето, во кое учат деца на возраст од три до 11 години, собрало 4.000 шишиња од соседите, хотелите, продавниците и рестораните.

За казната биле потребни само 3.350. Сите останати потоа биле испратени на рециклирање.

Слоганот беше предложен од петгодишен ученик, а потоа беше изгласан од целото училиште.