Ученици од Македонија на Меѓународна олимпијада за хемија во Баку

Горјан Стојков, Зоран Гаврилов, Елена Стефанова и Филип Трајковски учениците од Македонија кои ќе учествува на 47. Меѓународна олимпијада за хемија што ќе се одржи во Баку, Азербејџан од 20 до 29 јули. Задно со ницв се и менторите Марина Стефанова и Јане Богданов

Олимпијадата ја организира Московскиот државен универзитет Ломоносов, а на неа ќе учествуваат околу 300 ученици од целиот свет. Учеството на учениците  во Баку е поддржано од Државната видеолотарија на Република Македонија

Меѓународната олимпијада по хемија за прв пат се одржа во 1968 година во Прага. Македонија на олимпијадата учествува од пред две години. Во 2013 година, Филип Илиевски освои бронзен медал и награда за посебен успех.