Ученички во Јужна Африка протестираат против забраната за афро фризура во елитно училиште

Средното училиште за девојчиња во Преторија воведе правило сите ученички кои имаат природна афро фризура хемиски да ја исправат својата коса. Ученичките минатиот викенд протестираа против оваа одлука, бидејќи сметаат дека е расистичка.

Откако им било наредено хемиски да ја исправат својата природно виткана коса, девојките со афро и плетенки се собрале минатиот викенд за да протестираат против правилото и да ја одбранат својата „црнечка индивидуалност“. Нивниот протест, пишуваат медиумите, предизвикува значајна промена.

Преторија училиштето за девојки, кое е основано во 1902 година, дозволувало во него да се запишуваат само бели девојки до крајот на апартхејдот во 1994 година. И покрај официјалниот крај на апартхајдот пред 22 години, училиштето се уште го водат претежно бели администратори и професори, а расизмот преостанува сериозен проблем во областа.

Со години, ученичките од малцинствата велат дека се под притисок од училиштето да го променат својот природен изглед.

Училишниот Правилник на однесување бара од сите ученички да имаат „исчешлана, конзервативна, уредна коса, која ќе биде сокриена под училишната униформа“. Не наведува дека афрото конкретно е неприфатливо, но ученичките пријавиле во локалниот Департман за образование дека добиле совети да ја исправат косата од професорите во училиштето.

„Ученичките чувствуваат дека не им е дозволено да имаат природен црнечки изглед на косата, како афрото. Конкретно, школската политика ја ограничува и должината на косата, а ова се интерпретира арбитражно од професорите“, изјавиле од Департманот за образование во Гаутенг.

„Тие сметаат дека професорите користат злоставувачки и навредлив јазик кога им зборуваат за изгледот на нивната коса. На пример, некои професори им велеле дека изгледаат како мајмуни, или дека имаат гнездо на главата“, додаваат.

Освен протестот, ученичките објавуваат и фотографии на Твитер со хаштагот #StopRacismArPretoriaGirlsHigh.

Нивниот протест доби голема поддршка на интернет, а започната е и кампања и петиција за да се стави крај на расизмот во училиштето. Петицијата веќе има 30000 потписници. Нивниот повик за промена е официјално признаен и правилата кои им забрануваат да го задржат природниот изглед на нивната коса се укинати, објавил Департманот за образование.