Тримфална порта од стар леб предупредува на односот кон храната

Тримфална порта од стар леб предупредува на односот кон храната

Уште една реплика на париската Триумфалната порта постои во Австрија. Таа е направена од 2 и пол тони стар леб. Авторот на необичното дело е уметникот и активист за одржливост Markus Jeschaunigкој со ова сака да го сврти вниманието на јавноста на проблемот на човековото расипништво со храната.

Тримфална порта од стар леб предупредува на односот кон храната

Во Австрија, земја со околу 8 милиони жители, годишно се фрлаат 170.000 тони употреблива храна, а дури 70.000 тони од ова се леб. Огромни ресурси се трошат за да се произведе, да се транспортира, но и за да се фрли оваа храна. Само ако го зачуваме количеството храна што се фрла во Европа, ќе ги нахраниме сите гладни во светот, и тоа двапати, вели Jeschaunig.

Тримфална порта од стар леб предупредува на односот кон храната

За неговата инсталација подигната како дел од фестивалот Lendwirbel, тој потрошил 8.65 кубни метри стар леб, кои ги собирал неколку недели по продавниците околу Грац. Кога портата била завршена, уметникот организирал јавна расправа на местото, која поттикнала поенти и можни решенија за проблемот со фрлањето на храната.

Тримфална порта од стар леб предупредува на односот кон храната

Извор