Трендовите на социјалните мрежи водат кон илегално собирање на сукуленти

Трендот на социјалните мрежи со одгледување растенија предизвикува нелегално собирање на сукуленти од Африка, пишува Инхабитат.

Кенија и Јужна Африка се идентификувани како клучни дестинации за трговците со сукуленти. Трговците им плаќаат на локалните жители за ниски суми да ги собираат растенијата, кои потоа се продаваат на меѓународно ниво по високи цени.

Ботаничарите предупредуваат дека овој тренд може да предизвика исчезнување на важни и ретки сукуленти.

Д-р Корнелија Клак од Одделот за биолошки науки на Универзитетот во Кејптаун, Јужна Африка, во интервју вели дека апетитот за растенија е висок во Азија.

„Азискиот пазар за овие растенија е незаситен. Тој е гигантски“, рече Клак.

„Има манија за собирање. Луѓето ги сакаат овие диви растенија кои можат да растат до сто години. Тие се собирани од локалци, од кои некои изгубија работа во текот на карантините“, додава таа.

Позагрижувачки е начинот на кој се откорнуваат растенијата. Клак вели дека растенијата се ископани без да се земе предвид нивната возраст.

Јужна Африка е дом на околу една третина од сите сукуленти во светот. Експертите предупредуваат дека ако продолжи трендот, Африка можеби ќе ги загуби овие природни чуда.

Побарувачката за куќни растенија порасна во 2020 година, кога Ковид-19 го достигна врвот. Со оглед на тоа што повеќето луѓе се затворени дома, градинарството во затворен простор ја покачи побарувачката за растенија во затворен простор до плафон. Телеграф известува дека некои трговци на мало во Велика Британија забележале раст на продажбата од 500% од почетокот на пандемијата.

Во изјава, д -р Емили Вабујеле од Универзитетот Кенијата во Најроби вели дека повеќето локални растенија се собираат и се продаваат на меѓународно ниво или како куќни растенија или за нивната медицинска вредност.

„Мислам дека собирањето на сукулентите е многу неконтролиран [во Кенија]. Тие се украсни работи и луѓето сакаат да ги одгледуваат во градини и куќи “, рече Вабујеле.

„Кога ќе ги погледнете меѓународните каталози, ќе најдете многу кениски растенија. Маскирани се како зеленчук и изнесени од земјата. Ако сукулентот има медицински квалитети, тие се уште повеќе изложени на ризик “, додава таа.