Типокујна: 12 македонски кирилични фонтови се достапни за бесплатно преземање

Како резултат од Типокујна – десетдневната типографска работилница во која учесниците имаа можност да научат како да креираат свој фонт, беа создадени дванаесет македонски кирилични фонтови достапни за бесплатно преземање од интернет.

Типокујна

Преземањето на кириличните фонтови, односно нивните демо верзии е едноставно и може да се направи преку сајтот на Типокујна  чие одржување беше организирано од страна на Creative Exchange, а во соработка со единствениот македонски професионален типограф Ласко Џуровски и Архитектонскиот факултет.

Во продолжение погледнете ги новите 12 македонски фонтови:

Капак

image

image

Топола

image

image

Банана

image

image

Цевка

image

image

Констелација

image

image

Кензо Танге Light & Slab

image

image

Скорид

image

image

Mountain

image

image

Bipolar

image

image

Кармакаша

image

image

Престилка

image

image

Хој

image