Татко го однесе синот на пат низ Монголија само за да го оттргне од телефонот

Што е потребно да се направи за еден тинејџер да го спушти телефонот и да разговара со тебе? Џејми Кларк отиде сè до Монголија за да дознае.

Возејќи низ оддалечена долина во Монголија на својот мотор, авантуристистот  Кларк ги остави неговите мисли да талкаат. Ова е тоа што го сакаше од авантурите – самотијата, пејзажот и чувството да се биде одговорен за својата судбина.

Но, слободата била проблем за неговиот 18-годишен син, пишува Би Би Си.  За него, да се биде сам со неговите мисли било ново и вознемирувачко. Но, тоа беше токму причината зошто двајцата решија заедно да ја започнат оваа авантура.

Џејми Кларк, долгогодишен  скијач, планинар и тренер, почувствувал како губи контакт со неговиот син Хоуб, кој секогаш бил на неговиот телефон во нивниот дом. Тој се обвинувал и себеси бидејќи и самиот имал паметен телефон, а и уживал да игра игри со  синот дури бил мал. Проблемот се појавил години подоцна, кога Кларк со семејството отишол за викенд на скијање, на место без интернет. Синот бил лут бидејќи никогаш порано не доживеал викенд без телефон.

Таткото тогаш одлучил дека ќе треба нешто да стори и дошол до идејата заедно да тргнат на пат со мотори во Монголија, за што полека го подготвувал синот. Прво со дозволи, а потоа и пократки патувања, бидејќи додека таткото бил планинар кој го има искачено Монт Еверест, синот никогаш не искачил планина.

Прво го одбил предлогот на таткото, но потоа се согласил. Заминале на 28 јули, а во текот на следниот месец пропатувале повеќе од 2.200 километри низ Монголија со мотор, коњ и камила. Иако патувањето било одлично за објавување слики на Инстаграм, тие се воздржале од тоа дури не се вратат дома. Синот вели дека било предизвик да не го користи неговиот телефон.

„Мислам дека цело време прилично го потрошив на тоа дека немам телефон“, вели тој. „Сфаќаш колку е здодевно сè. Кога ми е здодевно, можам само да го вклучам Јутјуб или да гледам„ Нетфликс “. Што ќе правам вака, ќе гледам звездите и стискам палци“.

Сепак, патувањето вредело. Таткото вели дека сега, кога патувањето е завршено, тој и неговиот син се обидуваат да применат некои од лекциите што ги научиле.

„Сфатив дека технологијата е вредна и ја користи, но и тој сфаќа колку е потрошувачка. И можеби и двајцата треба да се потсетиме себеси кој контролира – вие или апликацијата“, вели тој.

Синот вели дека се обидува да направи технологија да биде нешто што сака, а не што мора да го користи.

„Кога сте со група луѓе треба да имате време за социјална интеракција, но сите се на телефон. Затоа се обидов да ги сменам навиките“, вели тој. „Грубо е да не им посветите на луѓето дел од вашето внимание.“