Светскиот ден на социјалната правда ќе се одбележи во Штип

По повод Светскиот ден на социјалната правда, денеска (20 февруари) иницијативата „Социјална правда сега!“ организира проекција на документарни прилози за социјалните права и дебата со граѓаните на Штип. Во фокусот на ова одбележување на Светскиот ден на социјалната правда во Македонија се текстилните работнички и работници во Штип.

На Плоштад Слобода во 17 часот и Плоштад на пријателството во 18:30 часот, ќе има видео проекција која, меѓу другото, ќе содржи сведоштва на вработени во текстилната индустрија во Штип, анкета со граѓаните, како и низа изјави од експерти за социјална правда и човекови права, градоначалникот на Штип, Илчо Захариев, претставници на граѓанското општество и германската амбасадорка Кристине Д. Алтхаузер.

По проекцијата, ќе има отворен микрофон на кој сите присутни се поканети да поставуваат прашања, да коментираат или да споделат искуства и информации со јавноста. На овој настан се поканети претставници-чки на организациите-членки на Иницијативата кои ќе одговараат на прашања од областа на социјалната правда и за човековите права и слободи воопшто.

Организаторите ќе постават и паноа на кои граѓаните ќе можат да пишуваат и ќе послужат чај за присутните.Иницијаторите ги повикуваат сите граѓански организации, групи и поединци засегнати со социјалната правда да ѝ се приклучат на Иницијативата.

„Социјална правда сега!“ е иницијатива на организации на граѓанското општество засегнати со растечките проблеми во сферата на социјалната правда во Република Македонија. Неа ја сочинуваат ЦИВИЛ – Центар за слобода и Македонска платформа против сиромаштија, во која членуваат 92 организации од целата земја. Активностите на иницијативата се состојат во јакнење на јавната свест и застапување на работничките права, синдикализмот, подобрување на легислативата за нивна заштита и нејзина доследна имплементација.