Свештениците вмешани во една третина од случаите на педофилија во Полска

Свештеници биле вмешани во речиси третина од делата за педофилија пријавени во Полска од 2017 до 2020 година, соопшти државната комисија за истражување на сексуална злоупотреба, по анализи на повеќе од 300 случаи во текот на тој период.

Комисијата истражила сто (од вкупно 345) случаи во кои свештеници се наведени како сексуални злоставувачи на деца на возраст под 15 години, се наведува во првиот извештај на Комисијата.

Комисијата доставила 55 барања за истрага до Државното обвинителство, од кои 36 биле за непријавување на педофилија до надлежните органи. Во 35 проценти од случаите, сторителите се членови на семејството на жртвата.

Комисијата, формирана во 2019 година, дава голем број законски препораки во извештајот за забрзување на постапките и за понатамошна заштита на жртвите од педофилија.

АП пренесува дека и покрај барањата од Комисијата, Католичката црква не доставила документација за случаите на педофилија.

Во извештај на Католичката црква во Полска објавен во јуни се наведува дека од 2018 година добила стотици нови тужби за сексуално злоставување на малолетни лица од страна на свештениците. Во Католичката црква биле пријавени 368 случаи на сексуална злоупотреба извршени од 1958 до минатата година.

Светата столица од минатата година казни осум полски бискупи за прикривање свештеничка педофилија.